Condensatie bij lichtgewicht tenten
Bij ELKE lichtgewicht tent komt het voor. Je staat ’s morgens op en de buitentent is
helemaal nat aan de binnenkant. Hoe komt dat?
- Een mens kan gedurende de nacht gemakkelijk een liter vocht verliezen door uitademing en transpiratie;
- De ondergrond waarop de tent staat, zeker gras, kan enorme hoeveelheden vocht afgeven gedurende de nacht. Loop maar eens bij zonsondergang over het weiland…;
- Wie kookt in de tent zet het beste de deur open, want ook de waterdamp is condens;
- En dan is er nog de algehele luchtvochtigheid. Vlak na een hevige regenbui in Schotland mag je niet verwachten dat alles netjes droogt.
In het kort gezegd zou het kunnen dat op één nacht, in een tweepersoons tentje, makkelijk 4 liter vocht tegen het buitendoek condenseert.
Condens zie je overigens niet alleen aan de binnenkant van de buitentent. Heel typisch is ook de vochtophoping onder het slaapmatje.
De tentconstructie en de kampeergewoonten zijn twee factoren die – los van het weer natuurlijk – de condens kunnen beïnvloeden.
Condens voorkomen
De tentconstructie:
- Hoe kleiner de tent hoe meer last van condens;
- Ventilatiegaten maken dat condens makkelijker wordt afgevoerd. Vooral als deze hoog zijn geplaatst aan beide kanten van de tent. Voorwaarde is natuurlijk dat er wat wind is;
- Sommige binnententen zijn extra tegen water behandeld zodat vocht er minder snel doorheen komt;
- Een tent met spatflappen rondom is meestal heel wat vochtiger binnenin dan een tent met een hoog gesneden buitentent. Er is namelijk nog minder ventilatie mogelijk.
De gewoonte:
- Hou de tent zo open mogelijk. Zeker als je de buitendeur helemaal of gedeeltelijk kan open laten;
- Bedek de ondergrond. Zeker in een tent met een ruime luifel kan je er goed aan doen de luifelruimte te bedekken. Sommige tentmerken verkopen covers om deze ruimte te bedekken;
- Kook eet en drink liever buiten de tent.
Realiseer je dat, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, het toch mogelijk is dat de tent binnenin nat wordt. Laat je droge kleren in een zak of in de rugzak zitten. Laat alles wat gevoelig is aan vocht in een waterdicht zakje zitten.
Condens komt overigens niet alleen in tenten voor. Ook in huizen. Zeker op enkel-glas kan je ’s morgens de druppels zien staan.
Zowat elk gerespecteerd merk heeft al uitvoerig onderzoek gedaan naar de oorzaak en oplossing van condens problemen. Elke paar jaar vind één of ander merk een mirakeloplossing die het jaar erna alweer verdwijnt.
Carol McDermott, de oprichter van Lightwave en ontwerper van deze tenten, is aerodynamicus van opleiding. Zijn kennis komt van pas bij het ontwikkelen van eenvoudige windstabiele tenten. Daarbij werd ook aandacht besteed aan het wegvoeren van condens lucht. Daarom staan bij de meeste Lightwave tenten de ventilatie openingen hoog geplaatst, zowel achteraan als vooraan. Het idee van Carol is “De lucht doorgang moet kort en ononderbroken zijn, en langs de plaats heen gaan waar de condens zich opstapelt”.
Het systeem werkt goed, maar heeft dezelfde beperkingen die hier eerder zijn aangehaald. Gewoontes zijn belangrijk . Bovendien kan het weer zo vochtig zijn dat de ventilatie evenveel vocht binnenbrengt als afvoert.
Klik hier voor de PDF versie van deze tips.
Jakob de Proft
Lightwave tenten